ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Ací trobareu el detall de les activitats a partir de les guies didàctiques detallades de cadascuna i els recursos pertinents, si escau.
Guies didàctiques






La Memòria oral:
Els testimonis fan l'altra història


Activitat d'Història comparada a través de la història oral i testimonial, des de la perspectiva de gènere.
A través dels testimonis de vida de tres dones que van compartir context i circumstàncies vitals, retracem i reconstruim la història de la vida quotidiana i l'impacte que va tenir la guerra espanyola, l'Exili republicà i la IIGM.
La batalla de l'Ebre: punt d'inici de la Retirada?
Activitat dual:
1. Activitat d'Història comparada a través de la imatge i la cartografia.
2. Activitat d'història social i cultural a partir de l'estudi de les conseqüències humanes de la batalla que va transformar Catalunya en un territori de rereguarda en front de batalla. La història dels refugiats durant la guerra civil espanyola.


cinefòrum
Per què Toulouse es va considerar la capital de l'exili republicà espanyol a França?
Quina importància estratègica va tenir la ciutat per l'organització de la resistència antifranquista, interior i exterior?
Activitat:
1. Com si fòreu periodistes o historiador/es, penseu en preguntes que pugueu fer als realitzadors del documental per tal de resoldre les problemàtiques abans esmentades.
2. Reflexió crítica i empatia històrica:
En què mesura viure a Toulouse implicava la falsa sensació de tornar a Espanya/Catalunya, terra estimada i perduda, sentint però que el retorn era cada dia més improbable? Què i com es van sentir els exiliats/des?


Ruta pels escenaris de la retirada i l'operació reconquista.
Aquesta és l'activitat principal del projecte.
La sortida als espais de sortida i arribada dels refugaits a terres franceses, així com als espais per on va tenir lloc l'operació reconquista d'espanya, ha de ser el brou de cultiu per reflexeionar sobre els aprenentatges teòrics realitzats a tal efecte.
Presentació xerrada Cristina Furió
A completar amb les indicacions a la guia "producte final"
Activitat per racons
I PER ACABAR...

Exposició dels treballs amb intenció didàctica i memorialistica:
" Que mi nombre no se borre de la historia" (Julia Conesa, 1939)
Organitzareu una exposició que serà presentada al hall de l'Institut, Hi haurà un primer grup impulsor que lideraran la selecció de les creacions, la distribució i l'ordre. Altre grup serà els guies que acompanyaran a l'alumnat del bellera en les visites.
Aprofitarem l'anniversari del bombardeig per inaugurar-la.
L'objectiu és exposar gran part dels diversos materials que haureu creat durant el projecte, per ensenyar als altres i reivindicar la memòria de les persones que haurem conegut arran del projecte.
Podeu aprofitar aquest espai d'expressió crítica per relacionar aquesta part de la nostra memòria amb els actuals exilis involuntaris i conscienciar i denunciar les problemàtiques lligades als milers de refugiats en l'actualitat.